Tja, en daar sta je dan als amateurmuziekkorps tussen alleen maar beroepsmuzikanten bij The Netherlands Military Tattoo. Een droom die voor ons werkelijkheid werd. Deze taptoe is een van de meest vooraanstaande militaire taptoes in de wereld. Naast Schotland, Canada, Amerika en Zwitserland zijn er weinig landen die kunnen tippen aan het programma en het hoge niveau dat het publiek krijgt voorgeschoteld. Na Delft, Breda en Den Bosch is evenementenhal Ahoy in Rotterdam sinds 2006 het exclusieve domein van de muziekkorpsen van alle Nederlandse krijgsmachtonderdelen.

De jachthoorn stamt oorspronkelijk uit de militaire wereld en was een belangrijk signaalinstrument bij het verplaatsen van legers of het geven van commando’s. Decennia lang werd de jachthoorn door dienstplichtige soldaten en beroepssoldaten bespeeld. Gaandeweg deed de instrumentale bezetting die we meer kennen van harmonieën en fanfares zijn intrede in de militaire wereld en verdween de jachthoorn uit beeld. Gelukkig werd de kennis van het bespelen van dit unieke instrument door de instructeurs doorgegeven aan diverse amateurjachthoornkorpsen. Edelweiss is een van de weinige korpsen die trouw zijn gebleven aan deze traditie. Niet voor niets wordt over Edelweiss wel eens gezegd “als je maar lang genoeg jezelf blijft, wordt je vanzelf bijzonder”. En dat kan na bijna 60 jaar best zo gesteld worden.

Edelweiss stond de afgelopen dagen maar liefst vijf keer op de sfeervolle vloer van Ahoy om zijn show te laten zien. Een unieke belevenis te midden van bijna 600 muzikanten van o.a. alle Nederlandse defensieorkesten. De Nationale Taptoe is al lang niet meer uitsluitend rondjes lopen op marsmuziek. Het is een avondvullende show waarin de militaire muziek uiteraard nog steeds centraal staat, maar het publiek komt ogen en oren te kort, omdat er veel meer te zien en te beleven valt dan alleen de muziek. De verteller neemt ons mee in 200 jaar geschiedenis waarin muziek in de militaire wereld wordt gebruikt. Kippenvelmomenten zijn er bij het verhaal en de muziek over de Herculesramp en de herdenking van operatie Market Garden. Je voelt de emotie door het publiek gaan. Het woord taptoe doet misschien wel te kort aan deze prachtige drie uur durende voorstelling. Het internationale karakter aan het evenement werd gegeven door o.a. de Zuid-Koreaanse National Defense band en het United States Air Forces (USAF) honor guard drill team dat duizelingwekkende toeren uithaalde. Daarbij waren er ook nog de danseressen van het International Tattoo Highland Dance team uit Schotland, Australië en Nieuw Zeeland die samen met diverse pipes en drums een wervelende dansact gaven en diverse solisten waaronder Ronald Snijders (fluit), Jörgen van Rijen (trombone) en Cesar Zuiderwijk (slagwerk). Kortom een lust voor oog en oor. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, bracht Koning Willem Alexander zaterdagavond ook een bezoek aan de taptoe.

Vrijdag begon het drukke programma met een speciaal optreden voor ruim 500 Nederlandse militairen die deelnamen aan buitenlandse missies. Zij ontvingen een speciale medaille als herinnering. Niet eerder werden zoveel militairen gelijktijdig onderscheiden. De militairen maakten de afgelopen jaren deel uit van verschillende buitenlandse missies, in onder andere Mali, Irak en Afghanistan. De medailles werden uitgereikt door de Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Zondagmiddag rond de klok van 17 uur zat de laatste voorstelling erop en kwam een eind aan een heel bijzonder muzikaal avontuur. Het optreden bleef niet onopgemerkt. Onze instructeurs Marcel en Glenn waren te zien bij RTL Nieuws evenals beelden van onze show en ook de lokale en regionale media besteedden ruime aandacht aan dit unieke optreden.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment