Vandaag zijn er in de Gemeente Heerlen traditiegetrouw verschillende mensen gedecoreerd voor hun bijzondere verdiensten voor de gemeenschap. Het heeft de Koning behaagd om Marcel Falize te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De burgemeester begon zijn toespraak heel toepasselijk door te zeggen dat Marcel meestal de leiding heeft en het tempo bepaalt. Maar nu niet, want nu sloeg de burgemeester de maat. En wel met goede redenen.

Ten overstaan van enkele genodigden, uiteraard coronaproof, kreeg Marcel een koninklijke onderscheiding opgespeld. Als begaafd slagwerker zou hij zonder coronacrisis vast en zeker ergens in de wereld op een podium staan met het befaamde orkest van André Rieu. Daarnaast is hij op vele manieren muzikaal actief, steeds gedreven door passie en ambitie. Sinds 1990 heeft hij het dirigentenstokje in handen van Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss. Edelweiss gebruikt nog steeds authentieke Es trompetten en jachthoorns zonder ventielen. Omdat er steeds minder muziekwerken voor handen zijn, componeert en arrangeert Marcel deze zelf voor Edelweiss en haar optredens.

Maar daar blijft het niet bij. Deze instrumenten worden bijna niet meer gemaakt en daarom is een goede afstemming met de instrumentenmakers over alle specificaties van groot belang. De jeugd heeft de toekomst! Zo ook voor Edelweiss. Ook hier nam Marcel het voortouw en ontwikkelde de opleidings- en leertrajecten voor de jeugd. Op individuele basis geeft hij les aan nieuwe leden.

Ook zet Marcel zich al langere tijd in voor de Limburgse schutterswereld vol met tradities die behouden moet worden. Hij ondersteunt en adviseert verenigingen op muzikaal gebied door arrangementen te schrijven, nieuwe stukken te componeren of het geven van workshops. Zo is hij nu heel actief voor Schutterij St. Martinus Vaesrade én de Koninklijke Schutterij St. Sebastiaan in Heerlerheide. Ook andere schutterijen weten hem vaak te vinden. Een dag heeft slechts 24 uur, maar naast dit alles heeft Marcel ook nog tijd voor de orkesten ‘Lift-Off’ en “Tiroler Ohne Berge” en zijn eigen muziekschool “Splash”.

De enorme inzet en toewijding voor de voor de Limburgse muziek en schutters cultuur weet ook Zijne Majesteit enorm te waarderen en heeft daarom besloten deze erkenning te geven door hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bestuur, leden, sponsoren en supporters van Edelweiss feliciteren Marcel van harte. Zie ook de facebookpagina en de social mediakanalen van de gemeente Heerlen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment